روند حقوقی و اداری تغییر نام شهرستان نظرآباد
حسین عسکری
مسوول کمیته مطالعاتی تغییر نام شهرستان نظرآباد
شهرستان نظرآباد اگر چه جدید است اما میراث دار فرهنگی کهن و تاریخی دیرپا است. دشتی به بلندای تاریخ که به قول استاد دکتر یوسف مجیدزاده (از چهره های ماندگار باستان شناسی ایران) سرگذشت کامل تری از رخداد های کهن سرزمین ایران را در دل نهفته داشته و همچون نگینی گرانبها بر تارک این سرزمین سرافراز می درخشد. کشف کهن ترین خشت های دست ساز بشر با قدمت 9 هزار ساله، معبد رنگین یان تپه، دست یابی ساکنان پیش از تاریخ محوطه ازبکی به سیمان، کشف سند همکاری تجاری اهالی محوطه ازبکی و شوش باستان در اواسط هزاره چهارم پیش از میلاد، بناهای آریایی های اولیه، شهر و دژ عظیم مادی، دیوارهای دو رنگ مادی، کشف نخستین پیکره سنگی دوره مادها، فرهنگ سفال آلویی، تدفین های شگفت باستانی و سفالینه های زیبا و ... از جمله ویژگی های باستانی این شهرستان به شمار می روند. به نظر کارشناسان، این یافته های باستانی نقش مهمی در بازسازی و روایت گوشه های پنهانی از تاریخ پرافتخار ایران را دارند.
به دیگر سخن، منطقه نظرآباد که امروزه ناشناخته مانده، در گذشته یکی از مناطق پراهمیت باستانی واقع در منطقه فرهنگی جنوب کوه های البرز تا اصفهان بوده است. تحقیقات اخیر باستان شناختی نشان می دهد که کهن ترین و گسترده ترین حوزه های فرهنگی و تمدنی ایران نه به حوزه هایی مثل «سیلک کاشان» بلکه به منطقه «ازبکی» واقع در این شهرستان تعلق دارد.
بی تردید نام شهرستان «نظرآباد» که دارای ویژگی های ارزشمندی در عرصه های تاریخی، جغرافیایی، فرهنگی و اقتصادی است، بیان کننده اوصاف این شهرستان آباد و زیبا نیست و پسوند «آباد» مانع از بازتاب این ویژگی ها در اذهان هموطنان گرامی می شود. در سال های اخیر خواست فراگیر شهروندان به ویژه نخبگان و جوانان مبنی بر تغییر نام شهرستان باعث گردید که در مهرماه 1387 «کمیته مطالعاتی تغییر نام شهرستان نظرآباد» زیر نظر فرماندار محترم آغاز به کار کند. اعضای حقیقی این کمیته دوازده تن از کارشناسان و مؤلفان رشته های ادبیات، تاریخ، باستان شناسی، جغرافیا، روان شناسی، حقوق و ... در دو مقطع دکتری و کارشناسی ارشد هستند.
کمیته مورد اشاره پس از اطمینان خاطر از اتفاق نظر اهالی شهرستان بر تغییر نام که از طریق اجرای نظرسنجی علمی آشکار خواهد شد، تعدادی نام را براساس ضوابط مندرج در «آیین نامه نامگذاری شهرها، خیابان ها، اماکن و مؤسسات عمومی مصوب سال 1375 شورای عالی انقلاب فرهنگی» به فرمانداری پیشنهاد خواهد کرد. آن اسامی بایستی به تأیید شورای فرهنگ عمومی شهرستان (متشکّل از نهادهای فرهنگی و اجتماعی به ریاست امام جمعه محترم) برسد. پس از آن فرمانداری براساس «قانون تعاریف و ضوابط تقسیمات کشوری مصوّب سال 1362 و آیین نامه اجرایی آن» اسامی مورد توافق را برای تصویب نهایی به وزارت کشور ارسال خواهد کرد.
ضوابط و معیارهای تغییر نام شهرستان نظرآباد از نظر کارشناسان و پژوهشگران عضو این کمیته مطالعاتی به شرح ذیل است: 1- نگاه ویژه به مختصات و اوصاف دینی، تاریخی، جغرافیایی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی شهرستان در گزینش نام جدید؛2- رعایت تناسب اسم و مسمّا؛ 3- انتخاب نامی رسا، کوتاه و روان؛ 4- انتخاب نامی که باعث ایجاد روحیه افتخار ملّی و حماسی و انبساط خاطر و تلطیف اخلاقی و عاطفی اهالی و بیانگر غنای فرهنگ اسلامی و ایرانی باشد؛ 5- توجه ویژه به اسامی پیشنهادی اهالی که از طریق نظرسنجی جمع آوری خواهد شد.
اسامی کارشناسان عضو کمیته مطالعاتی تغییر نام شهرستان نظرآباد به ترتیب الفبا: حسین باحقیقت: فرهنگی و کارشناس ارشد تاریخ / حمید بذرپاچ: دانشجوی دکتری حقوق و مدرس دانشگاه / محمد رضا ربانی: فرهنگی و کارشناس ارشد جغرافیا / ذکرالله زنجانی: کارشناس ارشد باستان شناسی، عضو گروه کاوش در محوطه باستانی ازبکی و نویسنده کتاب «شناسنامه تاریخی ساوجبلاغ» / علیرضا عزیزی: کارشناس ارشد جغرافیا و نویسنده کتاب «جغرافیای ساوجبلاغ» / حسین عسکری: کارشناس ارشد حقوق و نویسنده کتاب های «دشتی به وسعت تاریخ» و «کتابشناسی ساوجبلاغ» /اکبر قره داغی: کارشناس ارشد روانشناسی و مدرس دانشگاه / حسین کیا: دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی و مدرس دانشگاه / مجتبی محتشمی: فرهنگی و کارشناس ارشد زبان و ادبیات فارسی / علی اصغر محمدی: کارشناس ارشد حدیث و علوم قرآنی و مدرس دانشگاه / عادل نورزاده: فرهنگی و کارشناس ارشد آموزش زبان انگلیسی.